Bootstrap je besplatan front-end okvir (framework). Omogućuje brzu i jednostavnu izradu responzivnih web stranica primjenjujući Mobile first pristup.
Sadrži predloške dizajna temeljene na CSS, HTML i Javascript tehnologijama. Komponente koje možete koristiti su npr.: navigacija, obrasci, gumbi, karusel, modalni prozor, jumbotron, …
Za početni dokument koristimo CDN (content delivery network: zemljopisno distribuirani poslužitelji) ili preuzmemo datoteke sa getbootstrap.com.
Link za početni predložak: Documentation – Starter template.
Blok elementi se prikazuju uvijek u novom retku. Promjena rasporeda može se napraviti pomoću float/clear tehnika, CSS3 flexbox, Bootstrap grida.
Mreža ili grid omogućuje potpunu i brzu prilagodbu uređaju. Bootstrap grid ima 12 stupaca koje možete rasporediti ovisno o korištenim klasama. Više pogledajte u videu ili pdf-u
Više i na https://bit.ly/bootstraphr

https://bit.ly/bootstraphr

Virtualna i proširena stvarnost su tehnologije o kojima se u posljednje vrijeme jako puno govori, no vrlo su rijetke prilike kada ih je moguće i upotrijebiti – pogotovo u odgojno-obrazovne svrhe.

Bez obzira je li riječ o virtualnoj stvarnosti (koja zamjenjuje našu stvarnost digitalnim svijetom) ili o proširenoj stvarnosti (koja omogućuje da u stvarnom svijetu vidimo digitalne elemente), rad sa suvremenim tehnologijama koje se neprestano razvijaju, predstavlja izazov za učenike, ali i za nastavnike. Navedene tehnologije već se nalaze na tržištu te su vrlo atraktivne, pogotovo u području industrije videoigara. Web je zbog svoje dostupnosti, interaktivnosti i multimedijalnosti odličan medij za stvaranje sadržaja virtualne i proširene stvarnosti koji se mogu upotrijebiti i u edukativne svrhe. Za korištenje i stvaranje takvih digitalnih sadržaja nije uvijek potrebna skupa oprema ili komercijalni alati. Virtualna i proširena stvarnost može biti zanimljivo pomagalo (ali i sredstvo) koje će učenicima omogućiti usvajanje novih nastavnih sadržaja na nov, drugačiji način. Prilika je to i za razvijanje kreativnosti kroz kreiranje VR i AR sadržaja te poticanje suradnje u stvarnom i virtualnom okruženju.

Saznajte više o virtualnoj i proširenoj stvarnosti na sljedećoj poveznici: https://kresimirvarga.from.hr/dos-vr-ar/.

Raspberry Pi je mini računalo veličine kreditne kartice. HDMI kabelom se može povezati na monitor/TV, te USB-om na tipkovnicu i miša. To je minijaturan ARM PC koji možete koristiti za različite potrebe. Od Vašeg televizora može napraviti smart TV, možete ga koristiti kao AP, mini linux računalo, ....

Raspberry Pi modeli isporučuju se bez memorije, napajanja, tipkovnice, kućišta i kabela. Kao memoriju ćete iskoristiti microSD memorijsku karticu, kao napajanje punjač od mobitela, tipkovnicu i miša možda već imate. Nemojte zaboraviti HDMI kabel i mrežni kabel.

Raspberry Pi kao Wi fi access point i paljenje dioda pomoću aI-a

Raspberry kao poslužitelj za datoteke

Dva trika kako ubrzati Windows 10:

Onemogućite nepotrebnim programima pokretanje sa Windowsom

Što se više programa pokreće zajedno sa operacijskim sustavom, to će više vremena trebati istom da se podigne.
Da bi onemogućili pokretanje tih programa slijedite ove instrukcije:

1. Pritisnite zajedno Ctrl + Alt + Delete tipke na vašoj tipkovnici, kako biste ušli u Task Manager (Upravitelj zadataka).

2. Inicijalno Task manager će biti pokrenut u jednostavnom pregledu, kliknite na More details (Više detalja) da bi otvorili detaljniji pregled.

3. U detaljnijem pregledu kliknite Startup (Polazni programi). Ovdje ćete naći listu programa koji se pokreću kada upalite računalo.

4. Da biste onemogućili neki program da se pokreće automatski, kliknite desni klik na program i izaberite Disable (Onemogući).

Budite oprezni sa onemogućavanjem programa, obratite pažnju da ne biste slučajno onemogućili vaš antivirus. Isključite one programe koje ne koristite svakodnevno, kao npr. Adobe Reader, Skype, Apple iTunes Helper. Ne isključujte programe za grafiku, audio ili wireless.

Pokrenite brzo pokretanje sustava

Windows 10 ima trik za ubrzavanje pokretanja sustava pod imenom Fast Startup. Radi na principu da pri gašenju spasi vaše informacije u privremenu datoteku i prilikom ponovnog pokretanja sustava ponovo ih učita. Kako pokrenuti brzo pokretanje:

1. Idite u Control Panel (Upravljačka ploča) > System and Security (Sustav i sigurnost) > Power Options (Mogućnosti upravljanja energijom).

2. Pod Power Options na lijevoj strani ekrana izaberite Choose what the power buttons do (Odabir funkcija gumba za uključivanje), a zatim kliknite Change setting that are currently unavailable (Promjena trenutno nedostupnih postavki).

3. Pod Shutdown settings (Postavke za isključivanje) trebali biste imati opciju Turn on fast startup (recommended) (Uključi brzo pokretanje (preporučeno)). Izaberite tu opciju i kliknite Save changes (Spremi promjene).

 

 

 

 

 

 

 

U nekoliko koraka naučite napraviti jednostavnu animaciju u programu Adobe Flash - pomicanje kruga:

 1. Otvorite Flash; Create New > Flash file (svejedno koji ActionScript). U sredini vidite bijeli kvadrat - Pozornicu (Stage) na kojoj se zbivaju sve Flash animacije
 2. S lijeve strane je okvir s alatima za crtanje (Tools). Ukoliko nije, izaberite standardno radno okruženje Window > Workspace Layout > Classic
 3. Izaberite alat Elipsa (Oval) klikom na ikonu (klik + Shift dobije se pravilan krug)
 4. Kliknite na dio Pozornice u koji želite smjestiti krug (npr. gore lijevo) i povucite mišem po Pozornici (uz pritisnuti Shift), time ste definirali početak animacije
 5. Na panelu Vremenski slijed (Timeline) kliknite na ključni okvir (keyframe) 1 i kopirajte ga (desni klik > Copy Frames)
 6. Kliknite na ključni okvir (keyframe) 25 i zalijepite ga (desni klik > Paste Frames)
 7. Dok ste u ključnom okviru 25,mišem odvucite krugna mjesto gdje će biti na kraju animacije (gore desno)
 8. Kliknite desnim klikom u okvir(keyframe) bilo gdje između 1. do 25.framea i odaberite Create Classic Tween,time ste izradili animaciju međupokreta
 9. Kliknite Ctrl+Enter da vidite vašu animaciju

-          Nadogradnja da se krug kreće lijevo-desno:

 1. Gore na timelineu kopirajte 1. frame na 50.
 2. Kliknite između 25. i 50. framea, desna tipka i odaberite Create Classic Tween

 

Pohrana / Export

- File – Save: Sprema dokument FLA za moguću kasniju promjenu animacije

- File – Export – Image: Sprema trenutni položaj animacije

- File – Export – Movie: Sprema animaciju u raznim oblicima (gif, swf, avi…)